4 dni Fundacji Ludzie Jesieni w Szkocji

W dniach od 2 do 5 października miałem niewątpliwą przyjemność uczestniczyć w międzynarodowej, zorganizowanej w Edynburgu konferencji, poświęconej informatyzacji zdrowia (2017 Health Informatics Conference in Edinburgh). Stronę polską reprezentowali: prof. Donata Kurpas z WUM, dyr Robert Adach z UMWD, dr Antoni Zwiefka z UMWD, dyr szpitala Falkiewicza Janusz Wróbel i Jerzy Piotrowicz z FLJ. Uczestnictwo w tym ważnym wydarzeniu nie byłoby możliwe, gdyby nie Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, od lat promujący prozdrowotne programy, szczególnie transgraniczny TITTAN. Swoje prelekcje mieli między innymi: prof. Donata Kurpas i, w ramach polskiego TITTANA, dr Antoni Zwiefka z Wrocławia, a w ramach TITTANA zagranicznego Johan Oste i Tom van Benthem z Amsterdamu, dr Olaf Mueller  Saksonii i Miren Iturburu z Kraju Basków. Wcześniej, 2 października o 14.00 wygłosiłem przed członkami projektu TITTAN swoją prezentację o systemie WRP.

Cały wyjazd naszej ekipy, zorganizowany staraniami UMWD, w zasadzie był poświęcony cyfrowej opiece zdrowotnej i panującym w tym zakresie europejskim tendencjom. Jestem pod ogromnym wrażeniem poziomu naukowego. Na ile pozwalała mi moja znajomość fachowego języka angielskiego, starałem się brać czynny udział w spotkaniach. Mój poniedziałkowy pokaz WRP, przewidziany w planie na 25 minut został zakończony przez organizatorów w części poświęconej na pytania i odpowiedzi, gdyż trwała ona… za długo. Nie mogło być lepszej rekomendacji.

Na zdjęciu poniżej wykład prof. Donaty Kurpas

W kolejne dni głos zabierali przedstawiciele z Polski. We wtorek 3 października ogromne brawa zebrała pani profesor Donata Kurpas z Wrocławskiego Uniwersytetu Medycznego za wygłoszony na edynburskiej Surgeon’s Hall  wykład (przytoczę tu jego angielski tytuł – boję się sam tłumaczyć) Interventions in frailty: what is possible in a country with low capacity? Preliminary results of the Focus Project. W środę o 14.00 swoją prelekcję w ramach warsztatów TITTAN miał dr Antoni Zwiefka (zdjęcie poniżej) – temat Physical activity and chronic diseases monitoring.

Dzień ostatni wyjazdu, czyli 5 października poświęciliśmy na wyjazdowe warsztaty zorganizowane przez Glasgow Digital Health &Care Institute. Pojechaliśmy do położonej na południowy zachód od Glasgow miejscowości Klimarnock. O ile sama nazwa pewnie niewiele nam mówi, o tyle wyjaśnić muszę, że Klimarnock jest miejscowością, w której „urodził się” słynny Johny Walker.

Na miejscu zapoznaliśmy się z pokazową placówką przeznaczoną do pobytu osób starszych i z dysfunkcjami. Widzieliśmy między innymi pokój typu „open space”, z wydzieloną częścią dzienną i nocną, niewielką kuchnią i jadalnią, wyposażony w najnowsze zdobycze pozwalające opiekować się osobami potrzebującymi. Bardzo dużo urządzeń zaprojektowanych ściśle z wymogami opieki społecznej. Może napiszę kiedyś o nich więcej?

Dla mnie osobiście było to niezwykle cenne doświadczenie. Niniejszym dziękuję „dobremu duchowi” wyjazdu panu Antoniemu Zwiefce za zaproszenie Fundacji Ludzie Jesieni i umożliwienie nam w pokazaniu międzynarodowej społeczności idei WRP. Dziękuję całemu naszemu „teamowi” za miłą atmosferę i świetnie spędzony czas. Dzięki temu między innymi mamy kontakt do SHIL (Scotish Health Innovations), z którym skontaktuję się osobiście w najbliższych dniach. Ale także nawiązaliśmy znajomości z innymi podmiotami i – co najcenniejsze – mogliśmy porównać systemy opieki nad osobami starszymi i potrzebującymi do warunków polskich. I ta wiedza jest dla mnie i dla Fundacji najcenniejsza.